Blog

Cara Jual Ayam Kampung

Sebagai pengusaha ayam kampung, sudah semestinya kita berniaga untuk meraih keuntungan. Namun begitu dalam bisnes, tidak semudah yang disangkakan. Semestinya memerlukan kerja keras atau EFFORT dalam menjayakannya. Kenalah mengorbankan sedikit masa untuk tempoh tertentu bergantung kepada skala penternakan anda. Sekiranya, secara kecil-kecilan seperti saya, ianya perkara yang mudah. 1. Dengan hanya sokongan rakan-rakan kerja lamaContinue reading “Cara Jual Ayam Kampung”

EPISOD 7: Mengutip telur ayam

Sibuk punya sibuk. Kini saya menemui rentak untuk secara konsisten dalam penulisan blog. Bukan bermaksud perlu stay relax dalam penternakan. Fokus itu penting. Bertenang juga penting. Jadikan sebuah pengajaran bahawa emosi kita akan menjejaskan kesihatan ternakan secara tidak langsung. Urusan operasi dan jualan menyebabkan kekangan dari segi masa. Oleh itu, penulisan terhenti seketika bagi menyelesaikanContinue reading “EPISOD 7: Mengutip telur ayam”

Risiko Menternak Anak Ayam Kampung Asli

Setelah sekian lama tak update blog. Kini kembali. Urusan jualan dan masalah yang mendatang menyebabkan masa untuk blog terganggu. Dalam entry kali ini, saya akan menceritakan tentang risiko-risiko yang anda perlu tahu dalam penternakan ayam kampung. Sebelum ini, saya dah pernah dah ternak anak ayam. Disebabkan kurangnya pengalaman dan praktikal terhadap ilmu penternakan anak ayamContinue reading “Risiko Menternak Anak Ayam Kampung Asli”

EPISOD 6: Jualan ayam botak (2-12.11.2020)

Inilah masa yang ditunggu-tunggu, iaitu jualan. Bukan sebuah bisnes jika tiada jualan. Kalau begitu baik jadikan hobi sahaja. Sepanjang tempoh jualan ini, saya laksanakannya selepas saya laksanakan segala kerja operasi dalam reban. Kemudian, baru saya jalankan kerja penangkapan ayam, penyembelihan dan pemprosesan ayam. Saya ini jenis tak boleh buat 2-3 perkara dalam satu masa. NantiContinue reading “EPISOD 6: Jualan ayam botak (2-12.11.2020)”

EPISOD 5 – Menanam MULBERI dan BAYAM BRAZIL serta MENYELENGGARA REBAN (24-25.10.2020)

Banyak entry dah terlepas sebenarnya. Disebabkan urusan jual beli ayam kampung, nak kena terima order, tangkap selepas itu sembelih lagi, delivery lagi. Sibuk betul! Biasalah bisnes baru start, semua kena usaha sendiri. Nak cari pekerja semua kos. Akan datang bila dah berdaya maju, pasti saya cari pekerja. Buat masa sekarang masih mampu berseorangan, cuma kerjaContinue reading “EPISOD 5 – Menanam MULBERI dan BAYAM BRAZIL serta MENYELENGGARA REBAN (24-25.10.2020)”

Cara Menternak Anak AYAM KAMPUNG ASLI (Umur 15-30 Hari) Paling MUDAH dan BERKESAN!

Tak perlu ikut buku sangatlah. Teori dan praktikal berbeza sama sekali. Atleast sebagai rujukan, tidak mengapa. Sayakan ada! Setelah selesai tempoh 14 hari, kerja penjagaan sudah tidak begitu rumit kerana anak ayam sudah mampu menyesuaikan diri dengan suhu dan mampu meneruskan kelangsungan hidup. Oleh itu, anak ayam dah boleh dilepaskan keluar dari brooder dan dibiarContinue reading “Cara Menternak Anak AYAM KAMPUNG ASLI (Umur 15-30 Hari) Paling MUDAH dan BERKESAN!”

Cara Membuat EM4 untuk PENTERNAKAN AYAM KAMPUNG! PALING MUDAH!

Mesti ramai yang tidak tahu dan ramai juga yang mengetahui apa itu EM4. Benda ini bagus untuk anda, tak kisah untuk penternakan ayam, penternakan itik, kambing dan sebagainyalah. Boleh sahaja anda aplikasikannya untuk tujuan pertanian seperti penanaman sayuran dan buahan. Malah ianya juga berfungsi untuk kegunaan harian yang lain. EM4 ini adalah merupakan satu inovasiContinue reading “Cara Membuat EM4 untuk PENTERNAKAN AYAM KAMPUNG! PALING MUDAH!”

Cara Ternak AYAM BOTAK

Nak bela ayam botak boleh. Semestinya boleh. Dan semestinya mudah. Ayam botak ini dia lebih tahan lasak sikit. Pada sayalah.. sebab bela 50 ekor tiada seekor pon yang mati. Pakai mentol 15W 2 biji. Semua hidup. Mati pon lepas kami sembelih sendiri. Buat makan sendiri. Haha. Bermakna di situ, kita dapat kenalpasti bahawa ayam iniContinue reading “Cara Ternak AYAM BOTAK”

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

Advertisements

Thomas Jefferson

“Agriculture is our wisest pursuit, because it will in the end contribute most to real wealth, good morals & happiness.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: