EPISOD 7: Mengutip telur ayam

Sibuk punya sibuk. Kini saya menemui rentak untuk secara konsisten dalam penulisan blog. Bukan bermaksud perlu stay relax dalam penternakan. Fokus itu penting. Bertenang juga penting. Jadikan sebuah pengajaran bahawa emosi kita akan menjejaskan kesihatan ternakan secara tidak langsung. Urusan operasi dan jualan menyebabkan kekangan dari segi masa. Oleh itu, penulisan terhenti seketika bagi menyelesaikanContinue reading “EPISOD 7: Mengutip telur ayam”

EPISOD 6: Jualan ayam botak (2-12.11.2020)

Inilah masa yang ditunggu-tunggu, iaitu jualan. Bukan sebuah bisnes jika tiada jualan. Kalau begitu baik jadikan hobi sahaja. Sepanjang tempoh jualan ini, saya laksanakannya selepas saya laksanakan segala kerja operasi dalam reban. Kemudian, baru saya jalankan kerja penangkapan ayam, penyembelihan dan pemprosesan ayam. Saya ini jenis tak boleh buat 2-3 perkara dalam satu masa. NantiContinue reading “EPISOD 6: Jualan ayam botak (2-12.11.2020)”

EPISOD 5 – Menanam MULBERI dan BAYAM BRAZIL serta MENYELENGGARA REBAN (24-25.10.2020)

Banyak entry dah terlepas sebenarnya. Disebabkan urusan jual beli ayam kampung, nak kena terima order, tangkap selepas itu sembelih lagi, delivery lagi. Sibuk betul! Biasalah bisnes baru start, semua kena usaha sendiri. Nak cari pekerja semua kos. Akan datang bila dah berdaya maju, pasti saya cari pekerja. Buat masa sekarang masih mampu berseorangan, cuma kerjaContinue reading “EPISOD 5 – Menanam MULBERI dan BAYAM BRAZIL serta MENYELENGGARA REBAN (24-25.10.2020)”

EPISOD 4 – AYAM SAKIT. (19- 20.10.2020)

Rutin yang seperti biasa. Tapi kelainannya pada hari tersebut. Ada anak ayam yang dah berusia 2 bulan ke atas jatuh sakit. Kelihatan ayam tu menunjukkan tanda-tanda sakit melalui: Tiada selera makan. Kemurungan Nafas berbunyi sangat kuat. Muka pucat. Tahi yang tidak normal. Badan lemah seakan tidak mampu berjalan, berjalan pon tak seaktif biasa. Dari situContinue reading “EPISOD 4 – AYAM SAKIT. (19- 20.10.2020)”

EPISOD 3 – It’s been so long. (16-17.10.2020)

Delay sangat ni. Banyak hari lepas. Banyak cerita tertinggal. Tiada masa nak update story sebab hectic sangat jaga anak ayam kan? Itu perkara yang wajib. Jangan sambil lewa. Kita berurusan dengan nyawa ayam. Untung rugi semua itu. Untuk story kali ini, saya drag teruslah cerita 2 hari terus-menerus. Settle buat kerja asas reban apa semua.Continue reading “EPISOD 3 – It’s been so long. (16-17.10.2020)”

EPISOD 2 – Hectic day! (15.10.2020)

Memang setiap hari, saya bangun awal pagi. Sebab nak settle keje lain belah petang. Jadi kena efficient dan sistematik. Tapi tidak untuk hari itu, petang memang for sure rushing. Keluar pintu rumah. Ada ‘member’ dah terbaring selamanya. Salam takziah buat kucing saya. Pengebumian tersebut dijalankan tanpa sebarang waris pun yang datang menuntut. Life must goesContinue reading “EPISOD 2 – Hectic day! (15.10.2020)”

EPISOD 1 – Dalam reban ayam (14.10.2020)

Bangun awal pagi pukul 7.00 a.m. Minum teh tarik. Habis segelas. Zupp! Pergi reban bagi makan ayam. Benda ni perkara biasa je sebab dah biasa sejak dari 4 bulan lepas dah mula. Firstly, buka tirai reban anak ayam pastu tutup lampu. Masuk je reban bagi makan ayam dalam setiap reban. Dedak campuran jagung (50:50). BagiContinue reading “EPISOD 1 – Dalam reban ayam (14.10.2020)”

TUJUAN blog ini dicipta..

Blog ini diwujudkan atas satu tujuan iaitu berkongsi info tentang dunia penternakan ayam kampung. Saya telah memulakan projek ini sejak 4 bulan yang lepas. Sepanjang perjalanan saya itu, saya telah nampak potensi dan peluang dalam bidang ini. Justeru, saya ingin berkongsikan pengalaman tersebut melalui blog ini. Dan sedikit sebanyak berkongsi juga tentang cerita-cerita kehidupan diContinue reading “TUJUAN blog ini dicipta..”