Cara Membuat EM4 untuk PENTERNAKAN AYAM KAMPUNG! PALING MUDAH!

Mesti ramai yang tidak tahu dan ramai juga yang mengetahui apa itu EM4. Benda ini bagus untuk anda, tak kisah untuk penternakan ayam, penternakan itik, kambing dan sebagainyalah. Boleh sahaja anda aplikasikannya untuk tujuan pertanian seperti penanaman sayuran dan buahan. Malah ianya juga berfungsi untuk kegunaan harian yang lain. EM4 ini adalah merupakan satu inovasiContinue reading “Cara Membuat EM4 untuk PENTERNAKAN AYAM KAMPUNG! PALING MUDAH!”

Cara Ternak AYAM BOTAK

Nak bela ayam botak boleh. Semestinya boleh. Dan semestinya mudah. Ayam botak ini dia lebih tahan lasak sikit. Pada sayalah.. sebab bela 50 ekor tiada seekor pon yang mati. Pakai mentol 15W 2 biji. Semua hidup. Mati pon lepas kami sembelih sendiri. Buat makan sendiri. Haha. Bermakna di situ, kita dapat kenalpasti bahawa ayam iniContinue reading “Cara Ternak AYAM BOTAK”

EPISOD 3 – It’s been so long. (16-17.10.2020)

Delay sangat ni. Banyak hari lepas. Banyak cerita tertinggal. Tiada masa nak update story sebab hectic sangat jaga anak ayam kan? Itu perkara yang wajib. Jangan sambil lewa. Kita berurusan dengan nyawa ayam. Untung rugi semua itu. Untuk story kali ini, saya drag teruslah cerita 2 hari terus-menerus. Settle buat kerja asas reban apa semua.Continue reading “EPISOD 3 – It’s been so long. (16-17.10.2020)”

Cara MENGUBATI ayam yang SAKIT hanya dengan SATU LANGKAH MUDAH sahaja..

Untuk merawat ayam ini, macam-macam cara yang ada sebenarnya. Kebanyakkannya, banyak yang diceritakan di dalam buku, kita perlu ubat-ubatan, vaksin dan sebagainya. Macam-macam ubat, sebagai contoh Vaksin NDIB, vaksin Sampar, ubat puru, ubat kolera dan macam-macam lagi. MUDAHKAN? Tak perlu beli, tak perlu susah. Benda dah tersedia ada. Hanya perlu campurkan sahaja pada konsumsi minumanContinue reading “Cara MENGUBATI ayam yang SAKIT hanya dengan SATU LANGKAH MUDAH sahaja..”

EPISOD 2 – Hectic day! (15.10.2020)

Memang setiap hari, saya bangun awal pagi. Sebab nak settle keje lain belah petang. Jadi kena efficient dan sistematik. Tapi tidak untuk hari itu, petang memang for sure rushing. Keluar pintu rumah. Ada ‘member’ dah terbaring selamanya. Salam takziah buat kucing saya. Pengebumian tersebut dijalankan tanpa sebarang waris pun yang datang menuntut. Life must goesContinue reading “EPISOD 2 – Hectic day! (15.10.2020)”